Interview Soe Nsuki (BGA host)

Interview Soe Nsuki (BGA host)

As this is mainly focused on the Belgian audience we decided to post this interview in Dutch. We’re sorry, you can always use Google Translate!

Dae Jim: Ik start met je proficiat te wensen met een uitstekende prestatie op de Belgian Game Awards, vloeiend van Nederlands naar Engels en Frans, de nodige portie humor, een stralende manier van presenteren en genoeg energie om developers die onder crunch-time staan terug een marathon te laten lopen. Ik ben fan! Had je er zenuwen voor?

Soe: Merci voor de complimenten! Ik vond het zelf heel leuk om te doen, wat een fijn publiek ook. Eerlijk gezegd: ik was hier wel zenuwachtig voor. De game industrie werkt hard, en dit was een avond om al dat harde werk te vieren. Dus ik wilde dat harde werk eren en niemand teleurstellen

Dae Jim: Ik neem aan dat je niet zo maar ja gaat zeggen om host te zijn van de Belgian Game Awards als je zelf al eens geen controller in handen hebt. Wat voor gamer ben je en wat zijn enkele voorbeelden van je favoriete games?

Soe: Helaas heb ik geen Xbox ervaring. Mijn gameleven begon rond mijn 8 jaar denk ik, we kregen een Super Nintendo. Daar hebben mijn tweelingbroer en ik heel veel op gespeeld: Street Fighter en Donkey Kong Country vooral, maar ik herinner me ook ineens Aladdin! Vele uren op gesleten, en altijd een gamer gebleven. Op Playstation 1, met Tomb Raider, Final Fantasy, Crash Bandicoot, Bust a Groove (!!!) en Tekken 3. Dan Playstation 2 en Gamecube. Pokémon op de Gameboy, the Sims en Rollercoaster Tycoon op de PC, beetje the usual denk ik. Oh ik moet ineens ook aan Space Channel 5 op PS1 denken, dat was één van mijn favorieten: een heel raar Japans spel waar je met Space Reporter Ulala moest dansen om mensen te redden van aliens. De lijst is te lang :D.

Ik heb 4 broers en gamen was voor ons altijd een sociale activiteit. Wij sleten onze vakanties met matchkes Tekken Tag Tournament, Mario Kart en Super Smash (verliezer geeft af!). Ook als mijn tweelingbroer Frank Tomb Raider speelde, keken wij allemaal mee en probeerden we samen de puzzels op te lossen. Vandaag game ik nog steeds graag, maar ben niet zo fanatiek meer als vroeger. Waar ik vroeger een hele dag mij kon verliezen in de werelden van Final Fantasy, speel ik nu een uurtje op de Switch wat Smash of Mario Kart, alleen of met mijn vriend. Ik ga nu beginnen aan Zelda Breath of the Wild, dat is naar het schijnt heel tof!

Dae Jim: Tijdens de conference van 1UP was het me opgevallen dat je een vraag stelde aan Susan O’Connor, een bekende schrijfster voor game verhalen. Deze was of comedians een plek zouden kunnen hebben in het creëren van de verhalen en dialogen. Haar reactie was een vrij duidelijke ja, zou je dat zien zitten om te doen?

Soe: Ja zeker! Ik had er voor 1UP eigenlijk nog niet bij stilgestaan dat dat een mogelijkheid was. Maar ik kan zelf heel hard genieten van een goei mopje in een game, of van een maf personage. Soms bleef ik in GTA gewoon rondrijden met de auto, zonder doel, om de grappige radiozenderstemmen te horen. Dus als ik aan zo’n dialogen zou kunnen meeschrijven, of zou kunnen inspreken, zou ik dat top vinden.

Dae Jim: Laten we games even laten voor wat het is, voor de mensen die enkel achter hun console of PC scherm zitten. Wie is eigenlijk Soe Nsuki?

Soe: Ik ben een comedian, bgirl en dj. Comedy doe ik het liefst, maar ik kan ook niet zonder break en muziek draaien. Vandaar dus die drie dingen J. Meestal ben ik bezig met mopjes maken op een podium. Daarnaast ben ik een heel enthousiast iemand, ik amuseer mij met veel dingen: lezen, gamen, mode, voze filmkes maken op Instagram, voze filmkes checken op Youtube… Over het algemeen ben ik iemand die positief is ingesteld. Ik houd van mensen en gezelligheid en dat maakt me uniek!

Dae Jim: Overduidelijk een veelzijdig persoon dus! Respect. Ik moet eerlijk bekennen dat ik je nog niet kende voor je deelname met de Slimste Mens ter Wereld, waar je helaas maar één aflevering kon volhouden. Je hebt daar wel de sympathie van heel Vlaanderen gewonnen! Je ging een heel klein beetje de mist in met een vraag van Star Wars, heb je ondertussen al kunnen gaan kijken met een fijn gevoel naar The Rise of Skywalker?

Soe: Haha! Dat was de stress van het moment, ik ben een grote Star Wars fan. Helaas was ik niet zo’n fan van Rise of Skywalker. Dat doet me echt pijn om dat te zeggen. Ik ben twee keer gaan kijken omdat ik na de eerste keer niet kon geloven hoe slecht ik het vond. Want The Last Jedi was epic! Ik moet altijd wenen bij die film. Maar episode 9 heeft mij heel erg teleurgesteld, want ik voelde niet dat Star Wars magisch gevoel dat je (bijna) altijd krijgt. Heel jammer.

Dae Jim: Ik wil je bedanken voor je tijd Soe, het is echt zelden dat ik zo’n oprecht en goedlachs persoon voor ogen heb! Ik hoop ook dat de organisatie van de Belgian Game Awards je opnieuw zal vragen voor de volgende editie. Een laatste vraag, heb je ondertussen al wat research gedaan van de winnaars? Brukel bijvoorbeeld, een game die naar huis ging met drie awards is echt wel de moeite!

Soe: Awel ik ga dat eens checken, Brukel! Ik zie wel ineens overal Baldur’s gate 3 terugkomen ineens. Had helemaal niet door hoe goed België bezig is op game niveau. Was heel blij om al dat talent te zien, van alle makers op de Belgian Game Awards, ik heb nog heel wat gegame voor de boeg!

Dae Jim: Thanks again ?! Nog enkele laatste woorden voor de LifeisXbox lezers?

Soe: Toen mijn kleine broer Isaac 6 jaar was had hij dit te zeggen over games: “Een computer, dat is eigenlijk een tv waar jij zelf bepaalt wat er gebeurt he?” Dat vind ik nog steeds een zeer goede analyse. Hoera voor zelfstandig denken! Game on!


Je kan Soe Nsuki aan het werk zien bij Soetopia, de ultieme feel good comedy show! Er zijn nog tickets te verkrijgen in CC De Steiger in Boom, Stadsmagazijn in Antwerpen en OC Nova in Antwerpen. Absoluut de moeite, hier kan je meer informatie vinden: https://www.soensuki.be/soetopia