Dutch Guest-Review: Valentino Rossi: The Game

Valentino Rossi is in de MotoGP wereld een even grote hedendaagse legende als voetballers Messi of Ronaldo. Zijn indrukwekkende overwinningen en zijn Italiaanse persoonlijkheid maakt dat hij voor velen een favoriet. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat ontwikkelaar Milestone op de proppen komt met Valentino Rossi: The Game.

De liefde voor Rossi spat werkelijk langs alle kanten van het scherm, Milestone doet zijn naam alle eer aan en maakt van Valentino Rossi: The Game een ervaring die alle fans in huis moeten halen. Op elk loading of menuscherm staat wel zijn nummer 46, en de story mode waarin je zijn belangrijke momenten kan spelen gaan voorafgaand met zeer interessante fimpjes waarin The Doctor zelf, Rossi dus, eerst aan het woord komt en wat uitleg geeft. Daarna moet je een kort soort doelstelling behalen, zoals eerste eindigen of een paar minuten voorsprong nemen. Omdat je geen tientallen laps moet rijden gaat deze story mode snel vooruit zodat je kan blijven genieten van de opmerkelijke uitspraken van Valentino Rossi. Natuurlijk is er veel meer te doen dan enkel maar rijden als Valentino Rossi. Zo heb je ook een VR|46 Academy mode waarin je als rookie aan de slag gaat. Met elke race die je wint of verliest zal je eigen rijder beter worden. Zo zal je balans op de motor beter worden en kan je bochten scherper en vooral sneller aansnijden. Uiteindelijk speel je ook allerlei verschillende kledij stukken vrij zodat je praktisch alles naar je eigen hand kan instellen. In deze mode is het wel even wennen dat je praktisch geen kans maakt om te winnen, pas na veel tijdinvestering zal je competitief meekunnen met de concurrenten.

Als beginnen als een rookie je totaal niet aanspreekt kan je ook direct beginnen met een MotoGP™ Grand Prix Mode, met meer dan 40 tracks en 290 verschillende motorrijders is de content werkelijk enorm. Buiten racen met een tweewieler zijn er ook gewone auto’s waarmee je door de bochten kunt scheuren maar de handeling van deze vierwielers valt serieus tegen. Toch is het een mooie afwisseling en moet ik ontwikkelaar Milestone met open mond aankijken dat ze zoveel content in één race game hebben gekregen. Met de content zit het dus wel snor, dat kan helaas niet geschreven worden van de grafische prestaties. Buiten de lighting engine lijkt het spel eerder te draaien op een Xbox 360, wat het nog erger maakt zijn de frame drops die gebeuren in sommige bochten. De rijders zelf vallen best nog wel mee en hebben leuke animaties maar de omgevingen zijn wazig en niet echt speciaal. Je hebt dan wel enorm veel tracks maar misschien hadden ze zich beter gefocust op een twintigtal en deze dan mooi afgewerkt. Oké, het is best wel indrukwekkend als er meer dan 30 motors op je scherm rijden maar als ze eerder lijken te vliegen over de tracks en ze enorm wazig worden als ze een paar meter verder zijn heb je er eigenlijk ook maar weinig aan. Het geluid is ook een tegenvallende ervaring, de motors hebben eerder de sound van een lawaaierige stofzuiger.

Rijden op stofzuigers dus, dat is wel eens wat nieuws hé. Logisch dat het daarom serieus aanpassen is om met deze machines virtueel de bochten in te vliegen. Het is toch een geheel andere race ervaring dan bijvoorbeeld Forza Motorsport. De handelingen zijn op het eerste zicht een beetje vreemd maar uiteindelijk valt de besturing erg goed mee. Blijft natuurlijk wel vervelend dat de frame rate zo embargelijk is, dat komt de besturing niet echt ten goede. Let wel, ik heb het puur over de besturing van de motors. Gelukkig valt het niet teveel voor maar soms heb je ook Rally races of races met gewone auto’s, die besturing valt echt niet goed te praten. Je lijkt wel met je stofzuiger over een ijspiste te rijden, voor mij hadden deze dingen niet gemoeten, we spelen tenslotte een MotoGP game.

Voor fans van Valentino Rossi en MotoGP is deze game zeker een aanrader, het heeft bijzonder veel content waarmee je uren zoet zal zijn. Ontwikkelaar Milestone heeft een waardige MotoGP game op de markt gebracht met hier en dar een paar mankementen.